Bluesgroep Vijf (1966-1969)
Na 19 maanden militaire dienst weer naar kantoor, was januari 1966.
Op een dag kwam er een verzekeringsagent bij ons aan huis en die zag mijn gitaar in de kamer staan. Hij vertelde dat zijn zoon drummer was en in een band zat. De sologitarist van die band stopte ermee en … misschien was dat wat voor mij. Ik ging naar de repetitie en het direct. In die band zaten twee broers, de zanger (André Schutter) en de bassist (Frits Schutter). Zij nodigden me na de repetitie uit om met hen naar huis te gaan. Ze woonde in de Valeriusstraat in Amsterdam Zuid. Hun vader bleek altviolist in het Koninklijk Concertgebouworkest te zijn. Ik zat dus in het hol van de leeuw. Ook hadden ze een leuke zus, Yolanda genaamd. Zij was 13 jaar en zou later mijn vrouw worden.Na nog een slaggitarist in Henny Delorme te hebben gevonden, werd de band 'Blues Group Five' geboren. We speelden niet commerciele muziek (zie de repertoirelijsten onder Foto's). We kregen bekendheid door het maken van een singletje voor CBS met oa een compositie van onze zanger André Schutter (tekst) en mezelf (muziek) met de titel 'Come and See' . Op de B-kant 'Maar aan de andere kant baby' (Ray Charles). We wilden daar een hammondachtig orgeltje bij hebben. nodigde CBS Hans van Eyck (componist van oa Goede Tijden, Slechte Tijden) uit.
Wilma Bonaparte, een Surinaamse vriendin van mij, kwam op gegeven moment met een lp van Otis Redding aanzetten. Deze heeft ze toegestuurd gekregen van haar oom uit Suriname. De soulmuziek was in Nederland geheel nieuw. Ik liet de lp aan de bandleden horen en ze waren verkocht. We werden de eerste rhythm & bluesgroep van Amsterdam en ik denk wel van heel Nederland.
Toen André, onze zanger, ivm keelklachten niet meer mocht zingen we een Amerikaanse zanger, James Walker genaamd. De band heette nu 'James Walker and his Blues Group Five'. Omdat wij geen blazers hadden die deze muziek begonnen ik een van de eerste distortions. Ik speelde nu op mijn gitaar de blaaspartijen. Later werden we versterkt door saxofonist Maarten Bekkers en trompettist Francois Content. We hadden een enorm succes en we zijn in allerlei artikelen verschenen. Later maakte James plaats voor de Surinaamse zanger Ray Brook, met wie we de single 'I didn't mean to run away' compleet. We werden zelfs omgedoopt in 'de Stoofpot'. In 1969 werd de band ontbonden. Frits en ik ging naar het conservatorium.
Trots ben ik op een foto waar onze groep samen met de legendarische BB King staat.
Instrumenten waar we op gespeeld hebben
Ed Wennink (sologitaar): Gretsch Chet Atkins
Hennie Delorme (slaggitaar):Epiphone Casino
Frits Schutter(basgitaar): Burns Bison
Hans Morsink (drums): Premier
Het vervolg staat HIER