Grootvader was melkhandelaar
Gerrit is vernoemd naar zijn grootvader, die melkhandelaar was en die al in 1923 overleed. Roelof Drent, de vader van Gerrit, was toen nog maar elf jaar oud. Roelof voelde zich van jongs af aan al aangetrokken tot het slagersvak. Hij groeide op aan de Schutstraat naast het pand van slager Kok en was er vaak te vinden.
De start van slagerij Drent
In 1935 nam Roelof slagerij Blanken over. Hij verhuisde samen met zijn moeder, zijn broer Jan en zus Roelie naar het pand aan ‘t Haagje. Roelof leerde het vak bij Eppe Veldman, die een slagerij had aan de Schutstraat. In de oorlogsjaren ging hij naar de slagersvakschool. Toen hij verkering kreeg met Rina Bakker, een slagersdochter uit Dieverbrug, en zij in 1943 trouwden stond niets de start van een ware slagersdynastie meer in de weg.
Zus Roelie hielp mee in de winkel. Ook broer Jan bleef werkzaam in het bedrijf. Vanaf de jaren vijftig runde hij een filiaal aan de Julianastraat. Toen Jan begin jaren zeventig door ziekte moest stoppen met werken, werd het filiaal gesloten en concentreerde het bedrijf zich weer geheel op het pand aan ’t Haagje. Veel andere familieleden belandden eveneens in het slagersvak.
Slachten door de jaren heen
In de eerste decennia werd er nog gewoon geslacht achter de winkel aan ’t Haagje. Ook werden er varkens en runderen geslacht voor particulieren, waarbij de vleesproducten en de worsten door Drent klaar werden gemaakt. De oorspronkelijke slagerij is tegenwoordig het woonhuis van zoon Rolph en zijn vrouw Julia. Hoewel er in de loop van de jaren veel is veranderd, is het oorspronkelijke slachthuis er nog steeds. In het pand ernaast, waar vroeger de familie Wams woonde en dat volledig is gesloopt, zijn nu de winkel en de worstmakerij gevestigd.
Eind jaren zestig kreeg Hoogeveen een abattoir en was het slachten aan huis niet langer toegestaan. Het slachten zelf werd ook al snel overgelaten aan de loonslachters van het abattoir. Inmiddels is het abattoir in Hoogeveen al weer opgeheven. Het vlees wordt nu betrokken van Noordvlees in Gieten, een slachtbedrijf dat zichzelf omschrijft als leverancier van “kwaliteitsvlees voor de slager die zich wil onderscheiden met superieure producten en excellente smaken”. Gerrit maakt duidelijk dat het slachten vandaag de dag toch heel anders gaat dan voorheen. Woog een oud-Hollands rund vroeger 500 pond. De tegenwoordige vleesrassen wegen 1000 pond en hebben een heel andere lichaamsbouw.
Het nieuwe pand aan ‘t Haagje
In 1956 werd de nieuwe winkel geopend in het huidige pand aan ’t Haagje. Het werd een moderne winkel waar het vlees en de vleeswaren op een mooie wijze werden gepresenteerd. Toch zagen slagerswinkels er in die tijd heel anders uit dan nu. Zo was er nog geen koeling in de winkel. Om het vlees toch goed te houden was de ondergrond veelal van marmer, dat werkte verkoelend. Ook lag er veel minder vlees in de vitrines dan nu, het vlees werd zolang als mogelijk achter gehouden in de koelcel bij de winkel.
In 1960 werd de worstmakerij toegevoegd. Drent kreeg een grote vermaardheid met zijn verse worst, zijn droge worst, zijn groffe en fijne leverworst, zijn rookworst en zijn bloedworst. Met de worsten won Drent verschillende prijzen, zo was hij in 1980 nationaal kampioen kookworstsoorten. Ook was hij twee maal nationaal reservekampioen kookworst en leverworst.
Gerrit neemt de zaak over
1975 was een memorabel jaar. Gerrit en zijn vrouw Femmie namen het bedrijf over. Bovendien kwam de gekoelde toonbank in de winkel, waardoor het mogelijk werd een veel breder assortiment aan de klanten te presenteren dan voorheen.
De firma Drent heeft altijd ingestoken op kwaliteit. Sinds 1998 mag het bedrijf zich dan ook een keurslager noemen. Citaat uit Familiebedrijven 2010 waarin Rolph het volgende zegt: “We staan misschien niet direct bekend als goedkoop, maar we gaan wel voor een constante prijs en een eerlijk en vertrouwd stukje vlees”.
De beurt is aan Rolph
Hoewel Gerrit zich nog steeds zeer betrokken voelt, heeft hij het familiebedrijf in 2002 overgedragen aan zijn zoon Rolph, die al als kind dolgraag slager wilde worden. Samen met zijn vrouw Julia zette Rolph de zaak voort.
Slager Drent is een begrip in Hoogeveen en omstreken. Het is een moderne slager met een uitgebreid assortiment. Kijk je op de website dan zie je dat de zaak zich onderscheidt met eigengemaakte specialiteiten als Boeuf d'Or rundvlees, Porc d'or Varkensvlees, hapjesschotels en warme of koude buffetten. Ook een maaltijdservice en de catering maken tegenwoordig deel uit van de dienstverlening.
De toekomst
Inmiddels bestaat het bedrijf 81 jaar. Het is momenteel nog het enige slagersbedrijf in Hoogeveen dat in de jaren vijftig al bestond. Rolph heeft drie dochters en het lijkt er op dit moment niet op dat een van hen hem zal opvolgen. De naam Drent zal voorlopig nog niet uit Hoogeveen verdwijnen. Rolph is 48 en kan nog jaren mee. Ook de klant weet Drent nog steeds goed te vinden, want wie met kerst 2000 rollades weet te slijten, heeft weinig redenen om de deuren te sluiten.
Bronnen:
-Interview met Gerrit Drent op 7 en 16 september 2016;
-Familiebedrijven 2010. Een uitgave van de Hoogeveensche Courant;
-www.drent.keurslager.nl;
-www.noordvlees.com